Intervju med Katarina Berlin Thorell

(Denna intervju är från 2017)

Just nu arbetar vi på en tredje bok om figurerna i Diket. Katarina Berlin Thorell som är bokens illustratör kommer arbeta med att rita bilder under sommaren och hösten. I väntan på boken kommer här en intervju med henne:

Katarina Berlin Thorell

Vem är du?
Jag heter Katarina Berlin Thorell, men kallas nästan alltid för Titti. Jag är 38 år och bor i ett hus på landet med min man, tre barn och åtta höns.

Ritade du mycket som barn?
Jag ritade mycket som barn och älskade när jag fick ett nytt ritblock eller nya pennor och kritor. När jag tittar på mina gamla teckningar kan jag se att jag redan i 9-årsåldern la grunden till alla konstiga filurer och gubbar som jag ritar idag.

Vad är svårast med att rita till en bok/någon annans text?
Det svåraste med att rita till någon annans text är ju det att den som har skrivit kanske hade en helt annan bild i huvudet när hen skrev och att jag kanske ritar något helt annorlunda.

Hur bestämmer du hur en figur ska se ut?
När jag ska rita en ny figur så läser jag först allt om den, i texten kanske det står något om hur den ser ut, kanske att den har stor hatt tex, som Herr Bondböna. Det som står beskrivit om utseendet måste jag så klart få med i teckningen. Sen försöker jag tänka efter vilken personlighet figuren har, om den verkar glad, eller sur, eller sprallig och då får man idéer om hur den kan se ut. Sen prövar jag mig fram med lite olika skisser tills jag känner att jag har hittat rätt.

Finns det någon ny figur som du särskilt ser fram emot att rita?
Jag ser fram emot att rita Trillingarna Kastanj, de verkar så pigga och skojiga.

Vem i diket gillar du bäst? Vem gillar du inte?
Hmmmm….svårt, jag gillar många men kanske mest Faster. Snorgubben och Emlan är ju lite störiga, fast ändå känner man ju nån sympati för dom, det är väl precis som med oss människor, de allra flesta har ju bra sidor också när man lär känna dom, men alla måste få chansen att visa sina bra sidor och komma till sin rätt.

Titti ritar till en bok
 

Vad brukar du göra när du inte ritar?
När jag inte ritar jobbar jag som lantbruksrådgivare. Och när jag inte jobbar så går det mesta tiden till att vara med familjen. Förutom att rita så gillar jag andra skapande saker, tex dreja och hålla på med keramik, odla i trädgården, sy och att leta efter roliga och fina saker på loppisar.

P.S Jag samlar också på porslinskatter precis som plyschmasken Sune-Helen

om.

Bogaloffen är ett bokförlag som ger ut barn- och ungdomsböcker av författaren Anna Fogelberg.

kontakt.