anna

Om Anna

När jag var fem år ritade jag en saga om en mus som bodde i en korg med garnnystan. Just den dagen, när jag satt i det smala lekrummet vid det stora skrivbordet hos min dagmamma Karin, fick jag en aha-upplevelse. Det finns folk som arbetar med att göra böcker!

Nu är jag många år äldre och har arbetat länge med böcker. Jag är barn/ungdomsbibliotekarie sedan femton år tillbaka. Skrivit egna bokmanus har jag gjort sen den där dagen i Karins lekrum.

Via små skrivhäften som ”Viola flyttar” och halvfärdiga manus som ”Mats och framtidsmaskinen” har jag utvecklat mitt skrivande. Jag har också gått ett år på Ölands skrivarskola (1995/96) och ett år på Skrivarakademin i Stockholm (2010/11).

Jag heter Anna Fogelberg och bor på landet utanför Vallentuna tillsammans med min man och våra två barn. När jag inte läser eller skriver tycker jag om att besöka Sveriges nationalparker, plantera om krukväxter, jonglera, klä ut mig till Sagohäxa, lyssna på glad musik eller pyssla tillsammans med mina barn.

Många olika saker påverkar mig när jag skriver. Under arbetet med Drakgården inspirerades jag av flera olika sagor om drakar, böckerna Harry Potter och den brinnande bägaren (Rowling) och Silverhästen (Kaaberbøl), filmen Glasblåsarnas barn, tristessen och instängdheten i det hus jag bodde i under den mest intensiva skrivperioden och så mina kursare på Skrivarakademins manuskurs, våren -08. Sist men inte minst gav mig namnet Tilia Emilia många nya spännande tankar. Tack Titti för det!

Serien Övervendarins lärling skrev jag under vårterminen 2011 då jag läste en distanskurs på Skrivarakademin. I efterhand har jag insett att några av mina inspirationskällor varit Julia Sandströms serie Nyckelväktarna och Lene Kaaberbøls trilogi om Katriona Trivallia.

Figurerna i Tisdagar i diket har dykt upp under flera års tid. Emlan och Ellerhurdjuret var de första som tog plats i familjen. Sedan studsade fröken Fotboll in tillsammans med några av de andra. Mina barns lekar och leksaker har varit en stor källa till inspiration, liksom Barbro Lindgrens böcker om Barnhans, Mary Nortons böcker om lånarna och Milnes Nalle Puh.

Några av de författare jag ständigt läser och inspireras av är Eva Ibbotson, Cornelia Funke, Lene Kaaberbøl, Barbro Lindgren, Maria Gripe och Irmelin Sandman Lilius. Men på frågan om vilken som är den bästa bok jag läst måste jag svara Den långa flykten av Richard  Adams som var min första stora läsupplevelse.

 

om.

Bogaloffen är ett bokförlag som ger ut barn- och ungdomsböcker av författaren Anna Fogelberg.

kontakt.