Författarbesök
På ett författarbesök berättar jag om mina böcker och mitt skrivande. Jag pratar också gärna om vad fantasy är, dess historia samt boktipsar om aktuella fantasyböcker. Du kan boka mig via författarcentrum.
Sagohäxan
Vill du ha häxbesök? Sagohäxan besöker gärna förskolor, bibliotek och barnkalas i trakten av Vallentuna, Sigtuna, Knivsta och Uppsala.
Läs mer: Utbudsblad sagohäxan.
Att arbeta med fantasy i skolan
Fantasy kan användas på många olika sätt inom skolarbetet. Ämnen som vänskap, mobbing, identitet, rätt och fel handlande i olika situationer, vad är ont/gott osv kan diskuteras utifrån de flesta fantasyböcker.
En stor del av introduktionsarbetet är redan gjort om man arbetar med fantasy. Du kan enkelt plocka upp de intressen som barnen redan har i sina egna kulturella världar. De känner alla till Harry Potter, de har sett Sagan om ringen som film och de kan massor om rollspel, manga eller spelar olika typer av dataspel som bygger på fantasyvärldar. Därifrån kan man ta avstamp och arbeta med t ex historia (medeltiden), litteraturhistoria ( myter och legender), musik (filmmusik, medeltidsmusik/instrument), matematik (t ex hur skulle en tidsresa fungera) och så förstås svenska (läsa & skriva).
Skrivarkurs med fantasytema
Jag håller också skrivarkurser på temat fantasy. Genom skrivövningar och diskussioner vill jag få barn och ungdomar att upptäcka hur de kan använda sin fantasi och den kunskap de redan besitter till att skapa egna texter.
Under kursen ”Hjältar, drakar och magiska världar” gör vi enklare skrivövningar med fantasytema. Vi pratar också om vad som är specifikt för fantasy är och tipsar varandra om en massa bra böcker.
Läs mer: Hjältar, drakar och magiska världar
På begäran av tidigare elever har jag nu satt samman ytterligare en kurs där eleverna skapar en egen fantasyvärld med en sammanhängande historia. Övningarna går ut på att få deltagarna att lära känna sina huvudpersoner, skapa en trovärdig fantasyvärld samt en intrig med ett uppdrag, hinder på vägen samt en lösning på problemet. Efter två kursdagars skriver man vidare på egen hand och sedan finns en uppföljningsdag där man får chansen att visa sin text och diskutera hur skrivandet har gått. Läs mer här: Hjältar, drakar och magiska världar 2
Bibliotek som jag har samarbetat med 2011-2016:
(skrivarkurs/sagohäxa/författarbesök)
Enköpings bibliotek, Håbo bibliotek, Knivsta bibliotek, Sigtuna bibliotek, Strängnäs bibliotek, Uppsala stadsbibliotek, Valdemarsviks bibliotek, Vallentuna bibliotek, Vaxholms bibliotek & Östhammars bibliotek.
”Tack för ett roligt och lärorikt besök! Nu jobbar vi vidare med fantasy.”
Klass 3A & 3B, Kämpetorpsskolan, Älvsjö
” Jag vart jeteinspirerad av de du bäreta. Jag lärde mej en hel del jag lärde mej mer om fantasi och att det är roligt att läsa.”
ur brev från Lukas, klass 5, Vammarskolan, Valdemarsvik
”Du har varit på besök hos oss och det uppskattar jag verkligen. Det gav mig mer lust att börja läsa mer böcker.”
ur brev från Elvira, klass 5, Vammarskolan, Valdemarsvik
Elevröster från skrivarkurser på Knivsta bibliotek & Håbo bibliotek:
”Jag tycker det var bra att vi gjorde så roliga övningar och jag ville nästan inte gå hem. Och att du lärde oss knep och sånt man kan ha användning för.”
”Kursen hade kunnat vara längre, hålla på i flera dagar.”
”Jag tycker att det har varit bra med fakta om ord, fantasyns uppbyggnad, tips m.m”